Калькулятор

Головний офіс - Київ, пр-т Валерія Лобановського 56/21. БЦ Star Center

замовити Дзвінок

Пожежна безпека складських приміщень

11.01.23
Будівництво складу під ключ
Експлуатація логістичного центру передбачає постійну наявність на складі товарів, які мають істотну матеріальну цінність. Їх пошкодження загрожує вкрай негативними наслідками, у тому числі виплатою чималої суми матеріальної компенсації, втратою довіри з боку орендарів. А це вже може спричинити повний фінансовий крах.

Будівництво складських комплексів, складів і терміналів

TTRADE – генпідрядна будівельна компанія. З 2012 року будуємо для лідерів ринку складські та логістичні комплекси. Швидкий запит ціни та консультація щодо будівництва складу, отримати 3D- візуалізацію, кошторис.

Надіслати запит

Вимоги до системи безпеки складського комплексу

Вибір охоронної сигналізації залежить від техніко-економічного обґрунтування. Спочатку оцінюються можливі загрози та збитки від них. Щодо складського господарства потенційні загрози можна умовно класифікувати за двома групами:

1. Несанкціонований доступ сторонніх осіб. Йдеться про крадіжку майна зловмисниками.

2. Пошкодження чи втрата товару внаслідок пожежі. Тут можна виділити окремо систему пожежної сигналізації та автоматичного пожежогасіння.

Системи пожежної сигналізації та пожежогасіння складського комплексу

Система пожежної сигналізації встановлюється у будь-якому логістичному комплексі, незалежно від його класу та виду продукції, яка зберігатиметься в ньому. Без цього об'єкт не буде прийнято в експлуатацію пожежною інспекцією. Винятки є, але вони незначні. Як приклад – це склади площею до 200 м2, призначені для зберігання горючих пестицидів, аміачної селітри.

А от система пожежогасіння обов'язково повинні бути передбачені в будь-якому логістичному центрі.

Сплінкерна система пожежогасіння складського комплексу

Нерідко використовуються сплінкери. Це скляні ампули, що перекривають потік води. Вони містять рідину, здатну розширюватись за підвищення температури. Як тільки цей показник досягне 72 0С, вони вибухнуть. Тим самим прибирається перекриття для потоку води, і вона зможе загасити пожежу. Тиск води у трубах становить близько 1 МПа. Але під час запуску системи він впаде, що автоматично запустить насоси. Так забезпечується стабільне подання води. Системи на основі сплінкерів дозволяють гасити осередкові пожежі. Тобто вода подається саме на те місце, де вибухнула нагріта ампула.

У процесі облаштування системи пожежогасіння в приміщеннях з мінусовою температурою спочатку воду використовувати не можна. Труби, у яких встановлені сплінкери, заповнюються повітрям. Вода піде контуром тільки після вибуху ампул і витікання повітря. Під час проєктування таких систем необхідно враховувати висоту розміщення сплінкеру. Чим більшою буде відстань від рівня підлоги до системи, тим більше виявиться площа пожежогасіння. Але при цьому потрібно більше води.

Недолік сплінкерної системи - необхідність постійного контролю над тиском у системі. Якщо він перевищить 1,2 МПа, ампули можуть не витримати і піде ланцюгова реакція з вибухів і, як наслідок, затоплення всього складу. Також треба розуміти, що така система пожежогасіння може завдати продукції, що зберігається, більше шкоди, ніж сам вогонь. Ще один момент: якщо пожежа виникла на одній із середніх полиць стелажу, то є ймовірність, що вода туди зовсім не потрапить.

Аерозольна система пожежогасіння складського комплексу

Передбачає монтаж по об'єкту спеціальних генераторів, які з появою вогнища займання автоматично починають виробляти спеціальну суміш газу та аерозолі. Вона здатна ефективно вступати в реакцію з вогнем, пригнічуючи процес горіння. Працює така система по всьому периметру приміщення незалежно від того, де саме знаходиться полум'я. Цим забезпечується ефективне пригнічення пожежі.

Недолік аерозольного гасіння – практично повна непрозорість суміші газу та аерозолю, що значно ускладнює евакуацію персоналу з об'єкта. Тому додатково слід передбачити систему оповіщення, яка сигналізувала б про пожежу ще до включення генераторів в роботу. Також бажано встановити таблички, що світяться, вздовж шляху евакуації зі складу. Також треба знати, що генератори в таких системах необхідно буде змінювати щоразу після їхнього спрацьовування. А це чимала сума грошей.

Порошкова та газова система пожежогасіння складського комплексу

Система порошкового та газового пожежогасіння – альтернатива сплінкерним та аерозольним контурам. Принцип дії першої схожий на аерозольний. Відмінність у тому, що замість генераторів тут встановлюються балони з порошковою сумішшю, що висиплеться при спрацьовуванні, тим самим засипаючи вогнище вогню.

Система газового пожежогасіння працює наступним чином. При її спрацьовуванні до приміщення починає через трубопроводи подаватися газ. Він вступатиме в реакцію з киснем, що призведе до придушення процесу горіння (наявність кисню – обов'язкова складова процесу горіння). Основна складність у проєктуванні таких систем – правильний розрахунок газу у контурі. Якщо його буде мало, то цього не вистачить для поглинання такої кількості кисню, щоби вдалося усунути процес горіння. Якщо ж навпаки, газу буде дуже багато, він поглине весь кисень, що несе в собі смертельну небезпеку для персоналу. За ціною такі системи досить дорогі.

Системи охоронної сигналізації складського комплексу

Усі охоронні системи, що використовуються в сучасних логістичних центрах, можна розділити на три окремі категорії:

  1. Охоронна сигналізація. Передбачає наявність датчиків, які спрацьовують у разі несанкціонованого доступу на об'єкт в цілому або в окремі приміщення.
  2. Система контролю доступу. Також заснована на спеціальних датчиках, що передають інформацію на пункт охорони. Дозволяє фіксувати переміщення співробітників, запобігти попаданню на об'єкт сторонніх осіб.
  3. Відеоспостереження. Припускає встановлення відкритих і прихованих камер по зовнішньому периметру будівлі та всередині. Відкриті системи мають більше психологічний характер – бажання вкрасти при постійному нагляді камери різко знижується. Приховані системи більше орієнтовані на зловмисників, яким все ж таки вдалося обійти відкриті камери.

На жаль, на сьогодні в Україні немає рішень, які дають змогу інтегрувати всі три різновиди систем в один об’єкт. Найчастіше всі вони розробляються і встановлюються різними організаціями, що не співпрацюють одне з одним.

Одна з найбільш суттєвих причин тут – відсутність на вітчизняному будівельному ринку відповідальних та професійних генпідрядних організацій. Лише одиниці з них мають у власному розпорядженні необхідну техніку спеціального призначення, кваліфікований персонал. Важливим показником «надійності» є налагоджена співпраця з виробниками або постачальниками якісних будівельних матеріалів, що буде запорукою швидкого та професійного будівництва відповідно до встановлених норм.

Клієнти TTRADE:

МХП logo
М'ясокомбінат_Ювілейний_logo
БІАГР_logo
Галичина_logo
AMTEL_logo
FM_logistic_logo
BIOKON_logo
biopharma_logo
moyo_logo
ЕРІДОН_logo
AMSTAR_logo
Dragon_Capital_logo
novus_logo
syaivir_logo
agrana_logo
АТБ_logo
ДМИТРУК_logo
ЯТРАНЬ_logo
tegra_logo
новини компанії